SHAH ALAM, 5 Nov (Hrkh) – Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor (Pemuda PAS Selangor) mensasarkan 40,000 rakyat negeri itu bakal menghadiri himpunan aman di Dataran Merdeka pada 10 November ini, bagi menuntut pilihan raya yang adil dan bersih.

<!–Himpunan aman itu anjuran Gabungan Menuntut Pilihan Raya Adil dan Bersih (Bersih) akan diadakan jam 3 petang, Sabtu nanti.

Menurut Ketua Penerangannya, Mohd Sany Hamzan, Pemuda PAS Selangor telah mengedarkan hampir 100 banner, 50,000 poster dan 100,000 handbill di seluruh negeri Selangor.

Dalam perkembangan berkaitan, Pemuda Selangor kesal dengan kenyataan Ketua Polis Bandaraya Kuala Lumpur, Dato’ Zulhasnan Najib Baharuddin yang memberi amaran kepada orang ramai agar tidak menghadiri perhimpunan tersebut atas alasan ‘keselamatan serta mengganggu ketenteraman awam’.

Menurut Sany, konsert JomHeboh anjuran TV3 yang diadakan setiap bulan di seluruh Malaysia mencecah kehadiran tidak kurang 50,000 orang pada satu-satu masa.

“Ditambah pula dengan kehadiran artis pujaan ramai, kehadiran yang luar biasa dilihat di tapak-tapak pesta tersebut, sehingga kadangkalanya penganjur sendiri tidak dapat mengawal keghairahan penonton terhadap persembahan itu,” ujarnya.

Tambah beliau, Dataran Merdeka juga menjadi tumpuan puluhan ribu warga kota ketika sambutan tahun baru yang kebiasaannya berakhir dengan pelbagai aktiviti maksiat.

“Mengapa pihak polis tidak pernah mengklasifikasi perhimpunan tersebut sebagai ‘mengganggu ketenteraman awam’ dan mengeluarkan kenyataan amaran supaya rakyat tidak menghadiri perhimpunan tahunan itu?” soalnya.

Daripada pengalaman beliau, setiap perhimpunan yang dianjurkan oleh parti pembangkang dan NGO berakhir dengan baik, terkawal dan tanpa insiden, kecuali diganggu oleh pihak polis.

Menurut beliau, Pemuda PAS negeri akan memberikan kerjasama kepada pihak keselamatan untuk mengawal kehadiran rakyat serta aliran trafik sepanjang perhimpunan aman itu.

“Para petugas Pemuda PAS Selangor akan membantu pihak keselamatan sekiranya berlaku sebarang insiden yang boleh menganggu perhimpunan aman ini,” katanya./tajdid